Skip to main content

Wat betekent het om vrouwelijk te zijn?

januari 2024

Hoe ben je vrouwelijk? Of gewoon een vrouw?
Na eeuwen in een patriarchale samenleving te hebben geleefd, onderdrukt te zijn of gemanipuleerd, alleen maar omdat je vrouw was, hoe ben je dan NU een vrouw? Wat betekent het om een vrouw te zijn? Of je vrouwelijke kant er helemaal te laten zijn? Weten we dat nog wel? Of mogen we dat nu opnieuw ontdekken?

2024 is een jaar om vooral stil te zijn. Een jaar om ons hart te laten spreken. Met gevoel, met ZIJN. Wanneer het kan, met vreugde, liefde, licht en compassie voor onszelf en voor de ander.

De afgelopen jaren is er een grote instroom van vrouwelijke energie geweest en energieën die balans brengen tussen het mannelijke en vrouwelijke. We hebben dat gezien en zien dat nog steeds in de samenleving, door het ontstaan van bewegingen zoals MeToo. De man en alle metaforen daarvan mochten weer terug op ‘hun plek’ en respect, gelijkwaardigheid hebben voor de vrouw. Dit houdt natuurlijk ook in dat de vrouw en al het vrouwelijks dat er is, óók weer op hun eigen plek mogen gaan staan. En dat is soms best lastig: want hoe doe je dat?

Op een mannelijke manier, zoals de vrouwen zich de afgelopen decennia steeds meer hebben gedragen, of toch anders?