Skip to main content

Het vormen van nieuwe leven vindt altijd in het donker plaats

Het planten van jezelf op je eigen plek op aarde, vergt liefde, licht, warmte en heel veel vertrouwen en overgave. Jezelf planten in de aarde, is jezelf overgeven aan het donkere van de aarde. Jezelf erop te vertrouwen dat dit het juiste is. Dat het oké is, dat je het donker nodig hebt om je eigen wortels te laten groeien en te aarden op jouw eigen plek.

Zo aan het einde van 2023, zijn we ons aan het voorbereiden op het donkere deel van het jaar. Om naar binnen te gaan in onszelf. Om alleen maar met onszelf bezig te zijn. Om te kunnen voelen of je wel op de juiste plek staat, of dat je wellicht mag verhuizen naar een andere plek. Om te voelen of je wel voldoende geworteld bent, of dat er uitbreiding nodig is. Of snoei, aanpassing.

Om de stilte, de rust en het donker helemaal te kunnen omarmen, is vertrouwen nodig dat je al het donkere in jezelf ook kunt omarmen. Een donker jaargetijde haalt niet voor niets vaak allerlei trauma e.d. naar boven. In het donker mag dat, zodat het in het licht kan komen om geheeld te worden.

Het donker hebben we heel lang geassocieerd met het vrouwelijke, de maan, de baarmoeder. Een vrouw heeft ook een baarmoeder, waar in het donker heel liefdevol het nieuwe leven gevormd wordt. Tegelijkertijd hebben mannen ook een donkere plek, waar hun bevruchte zaadjes vandaan komen: hun prostaat, de zaadcellen. Zowel mannen als vrouwen doen er goed aan goed voor hun lichaam te zorgen wanneer ze samen zwanger willen worden.

Op dit moment worden we allemaal, mannen en vrouwen en iedereen daartussenin, voorbereid op onze volgende wedergeboorte terwijl we in het lichaam zijn. De rust en stilte die je nu ervaart of mag ervaren, dient ervoor om je eigen baarmoeder, je eigen leegte en stilte voor te bereiden op het nieuwe.

2024: Ons eerste jaar als bewuste creëerders vanuit vrijheid en compassie
Om ons nieuwe leven te creëren hebben we zowel licht als donker nodig. En dan niet in de zin van goed en slecht, maar gewoon in de zin van het ene en het andere. Omdat het ene alleen maar kan bestaan omdat het andere er is. Licht zien we namelijk alleen wanneer we weten hoe donker eruit ziet. 2024 mag echt het eerste jaar zijn, waarin we gaan voelen, zien en ervaren dat echt alles wat gecreëerd is en wordt er allemaal bij hoort. Niets in onze wereld is ooit een vergissing geweest. Zonder oordelen, dogma’s, vooroordelen, verwachtingen. Maar gewoon vanuit vrijheid en compassie.

Het omarmen van het ontvangende donker in jezelf
Heel lang hebben we onze vrouwelijke, ontvangende kant ontkend. We zien nog steeds met name de dominantie van onze mannelijke kanten in onze samenleving. Zowel bij vrouwen als bij mannen: vooral vooruit willen gaan, altijd willen pieken, altijd willen uitblinken, altijd moeten presteren, etc. Terwijl onze groei en ontwikkeling in het donker plaatsvindt.

Onze nieuwe wereld in 2024: Jij en ik als individuele tempels van Licht
Elk mens zal zijn eigen Zonnetempel zijn. Gewoon omdat wij elk onze eigen Zon in ons dragen, waarmee wij onze wereld creëren.